Kwiaty jadalne: fiołek pachnie, jest smaczny i ma właściwości lecznicze! Sprawdź, czy wiesz jakie...
Naturalna apteczkaJadalne kwiaty fiołka to z pewnością jedne z najpopularniejszych kwiatów wykorzystywanych w kuchni. Znajdują swoje zastosowanie przede wszystkim jako dekoracja potraw, ale również jako dodatek smakowy w sałatkach czy deserach. Fiołki mają delikatny, słodki smak i pięknie prezentują się na talerzu. Warto pamiętać, że ze względu na zróżnicowaną paletę barw i smaków, fiołki mogą wzbogacić niemal każdy rodzaj potraw. Zawierają też wiele cennych składników odżywczych, takich jak witaminy, minerały i antyoksydanty.
Jak uprawiać i pielęgnować fiołki?
Fijołek to piękna i wytrzymała roślina, która jest chętnie uprawiana w ogrodach i na balkonach. Aby uzyskać bujne kwitnienie, należy zastosować kilka prostych zasad pielęgnacji. Przede wszystkim fijołki lubią mieć dostęp do słonecznych, ale niezbyt gorących miejsc, najlepiej na południowej lub wschodniej stronie. Gleba powinna być przepuszczalna i wilgotna, ale niezależnie od okoliczności należy unikać zamoczenia korzeni. Fijołek wymaga regularnego podlewania, a także nawożenia w okresie wegetacji. Właściwie przycięte rośliny będą się dobrze rozgałęziać, a kwitnienie będzie bardziej obfite. Fijołek może być zimą uprawiany w doniczce w pomieszczeniu z umiarkowaną temperaturą i jasnym światłem. Dzięki temu uda się zachować piękne kwitnienie przez dłuższy czas.
Zobacz także: Wiosenne zioła dobre dla zrowia
Które rodzaje fiołków są jadalne?
Nie licząc cudzoziemców, jak fiołek afrykański czy alpejski, to jadalne są wszystkie. I te z ogrodu, czyli popularne bratki, i jasnofioletowe z lasu, i żółte polne. Ale najsmaczniejsze (i najzdrowsze!) są fiołki wonne. Najpiękniej pachną zebrane w kwietniowy, słoneczny dzień. I właśnie te idealnie nadają się na konfitury i syropy.
Zobacz też: Kwiaty jadalne - jakie kwiaty są jadalne, jak je zrywać i co z nich gotować?
Fiołki w kuchni - jakie dania można przyrządzić z fiołków?
Z fiołków możemy przyrządzić lody czy nadzienie do słodkich bułeczek. Aromatyzuje się nimi ocet i cukier, bo mają nie tylko słodko-kwaśny smak, ale także zniewalającą woń. Pewnie dlatego uchodzą za afrodyzjak. W starożytnej Grecji dodawały je do potraw hetery, najwykwintniejsze panie lekkich obyczajów. Podobno zapach fiołkowych kwiatów pomaga przy poalkoholowym bólu głowy, a nawet migrenie. Warto również jeść liście. Najlepiej w sałatkach, bo smakują podobnie jak roszponka, ale pasują też do lekkich warzywnych zup. Dodajemy je posiekane tuż przed podaniem, jak natkę pietruszki. Podobnie jak ona mają mnóstwo witaminy C i tak samo nie lubią wysokich temperatur.
Jak zbierać świeże kwiaty fiołków?
Fiołki wonne rosną na łąkach i w lasach, w zaroślach i na wzgórzach. Ponieważ nie są pod ochroną, można je zbierać do woli. Warto jednak zrywać tylko po dwa, trzy liście i tyle samo kwiatów z jednego krzaczka. Dzięki temu roślina da radę urodzić nasiona, które rozsiewają mrówki. Fiołki możemy mieć też we własnym ogródku. Uprawia się je bardzo prosto. Lubią półcień i towarzystwo drzew oraz krzewów. Chociaż cenią żyzną ziemię, bogatą w azot, wystarczy im też zwykła, lekka gleba. Nasiona wysiewa się do gruntu w październiku. Przed zimą przykrywa się rabatkę gałązkami iglaków, żeby młode roślinki nie przemarzły. Jeszcze prościej wyhodować je z sadzonek. W maju, gdy tylko przekwitną, trzeba uszczknąć kilka kępek z łąki czy lasu i posadzić w ogrodzie. Tym bardziej że według starego zwyczaju taki „skradziony” kwiatek będzie rósł dużo lepiej niż kupiony.
Przepis na herbatę z kwiatów fiołka - pięknie pachnie i jest zdrowa!
Kogo dopadnie kaszel, może popijać fiołkowy napar, najlepiej z migdałami czy suszonymi morelami. Wtedy witamina C z listków sprawi, że żelazo z bakalii lepiej się wchłonie. Weź po łyżeczce kwiatów i liści, zalej szklanką wrzątku i parz 5 minut. Aromatyczną herbatką z fiołków można też płukać usta. Nie tylko odświeża oddech, ale również łagodzi stany zapalne.
Zobacz też: Przepis na syrop z fiołków
Właściwości lecznicze fiołka
Wyciąg z fiołków jest stosowany w leczeniu objawów chorób dróg moczowych i nerek. Ma działanie moczopędne oraz zmniejsza obrzęki wokół oczu. Ponadto, fiołek skutecznie łagodzi objawy chorób skóry, takich jak łuszczyca czy egzema, poprzez redukcję miejscowego stanu zapalnego. Fiołek jest również stosowany w leczeniu choroby wrzodowej żołądka, ponieważ działa przeciwbakteryjnie i przeciwzapalnie na błonę śluzową żołądka. Można wykorzystać także czynność wykrztuśną fiołków i ich właściwości wykrztuśne w celu łagodzenia objawów chorób układu oddechowego.
Tekst: Redakcja
Fot. Shutterstock.com