Naturalne sposoby na świąteczne przejedzenie
Naturalna apteczkaImbir, siemię lniane i czarnuszka! Sprawdź, co pomoże na przejedzenie i czym ratować się po świątecznym obżarstwie.
Co na przejedzenie:
-
Napój z imbiru: korzeń wielkości pół kciuka zmiksuj z łyżką jagód żurawiny, dodaj łyżkę miodu i pół szklanki gorącej wody. Wciśnij sok z jednej cytryny i dopraw szczyptą chili. Od razu wypij.
Co na zgagę:
-
Wypij szklankę wody z łyżeczką sody oczyszczonej.
-
Zrób napar z siemienia lnianego: łyżkę siemienia zalej ¾ szklanki gorącej wody. Wypij po ostudzeniu.
-
Jedz bakalie, zwłaszcza migdały: żuj je, a dzięki zasadowemu odczynowi zneutralizują kwasy żołądkowe i ugaszą „pożar”.
Co na wzdęcia:
-
Błyskawiczna herbatka ziołowa: ciepłą wodą zalej łyżeczkę majeranku, zmielonych nasion kopru lub kminu.
-
Kisiel z płatków owsianych, który warto przygotować wcześniej: 300 g płatków owsianych zalej litrem ciepłej wody i odstaw na dobę. Przecedź, dodaj szczyptę soli i 2-3 łyżki cukru. Gotuj, od czasu do czasu mieszając, aż powstanie galaretka. Dorzuć łyżkę masła, wymieszaj, przelej do salaterek. Deser (tradycyjny) ratujący życie gotowy!
Co na dobre trawienie:
-
Męski sposób – setka z pieprzem: kieliszek doprawionej dobrej wódki pomoże nie tylko panom.
-
Napój Kleopatry: łyżkę octu winnego (albo jabłkowego) zalej szklanką ciepłej wody i dopraw miodem. Wypij po kolacji i przed śniadaniem.
-
Ziarenka i olej z czarnuszki odtrują wątrobę i szybko udrożnią jelita. Łyżeczka oleju ukoi ból brzucha, podobnie jak żucie ziarenek.
Tekst: Agata Daniluk Zdjęcia: Shutterstock
Zobacz także:
Jak nie przytyć w święta? 6 dietetycznych trików