Rokitnik – naturalna multiwitamina. Zobacz, jak go wykorzystać w walce z infekcjami
Naturalna apteczkaMy nie do końca znamy właściwości rokitnika i częściej podziwiamy jako ozdobny krzew. To błąd – rokitnikowe przetwory wzmacniają i podnoszą odporność.
Skąd pochodzi rokitnik?
Jego rodzinne strony to azjatyckie stepy. U nas rośnie głównie wzdłuż wybrzeża Bałtyku i wysoko w Pieninach. Jest tam kiepska ziemia – albo kamienista, albo słona, jałowa i zanieczyszczona, ale radzi sobie na niej doskonale, sięga bowiem głęboko korzeniami i opiera się wichurom. Tam go jednak nie zbieraj – jest pod ochroną.
Rokitnik w ogrodzie – najzdrowszy płot świata
Warto za to założyć miniplantację w ogrodzie – nie potrzebuje dużo miejsca, świetnie sobie radzi jako żywopłot – jest kolczasty, nie do przejścia dla intruzów. To także ulubieniec ptaków: ratuje zimą życie aż 40 gatunkom!
Uprawa rokitnika nie jest z naszej strony poświęceniem – krzew wygląda pięknie z szarozielonymi podłużnymi listkami i gałęziami oklejonymi kulkami przypominającymi jarzębinę. Są lepkie, gotowe do zbioru dopiero po mrozach. Jeśli chcesz mieć własne plony, musisz kupić krzaczki męskie i żeńskie. To roślina dwupienna i krzewinki męskie produkują pyłek do zapłodnienia kwiatów żeńskich.
Rokitnik – jak smakują jego owoce?
Jagody rokitnika są bardzo kwaśne, ale za to mają mnóstwo witamin, szczególnie witaminy C. Sok rokitnikowy można stosować do herbaty, najsmaczniejsze przetwory – konfitury, dżemy i galaretki – przygotujemy z dodatkiem słodszych owoców.
Kiedy zbierać jagody?
Owoce najlepsze są zimą. Jeśli solidnie nie przemarzną, są cierpkie i nieładnie pachną. Powinniśmy więc zbierać je w styczniu i – wzorem syberyjskich zielarek – robić z nich zdrowotne pulpy, oleje, nalewki i konfitury.
Rokitnik – właściwości lecznicze
O rokitniku wspominają tybetańskie i mongolskie księgi zielarskie. Na Wschodzie rośnie dziko i jest traktowany jako naturalna pigułka multiwitaminowa. Dzięki niemu mieszkańcy Syberii unikali szkorbutu i odmrożeń. Kurowali nim ciężko chorych i osłabionych pacjentów, służył do masażu, bo poprawia krążenie. Poza tym zwiększa apetyt, łagodzi bóle mięśni i stawów, goi blizny pooparzeniowe.
Najcenniejsze są owoce z terenów o ostrym klimacie. Olej rokitnikowy tłoczony z odmiany syberyjskiej ma znacznie więcej witamin i składników odżywczych niż nadbałtycki czy nasz ogródkowy.
Co wyleczy rokitnik?
Lek i kosmetyk, jego mocy nie podważają lekarze. Mało która roślina ma tyle witaminy C, co on – w 100 gramach jest aż 250 mg kwasu askorbinowego, czyli więcej, niż potrzebujemy na cały dzień. Do tego kwas omega-7 o właściwościach gojących (jest i w nasionach, i w miąższu, tak jak w oliwkach, w końcu ten krzew należy do rodziny oliwnikowatych), witamina E, która naprawia starzejącą się skórę oraz beta-karoten nadający ciału kolor opalenizny.
Pomarańczowy, gęsty olej rokitnikowy, tłoczony ręcznie na zimno, goi zresztą nie tylko blizny czy wypryski, ale też nadżerki w jelitach czy wrzody żołądka i dwunastnicy. Rokitnikowa witamina C wolniej się utlenia i jest bardziej odporna na wysokie temperatury, więc nawet w dżemach czy konfiturach wciąż jest jej dużo.
Rokitnik – przetwory
Przepis na odżywczy sok z rokitnika
- kilogram owoców rokitnika
- kilogram cukru
Przepuść owoce przez sokowirówkę, dosłodź, przelej do słoików i zapasteryzuj (z czasem zaczyna przypominać galaretkę). Zażywaj codziennie rano i wieczorem, żeby poprawić odporność.
Jak zrobić mus z rokitnika?
Owoce umyj, delikatnie zmiksuj i przetrzyj przez sito. Mus zagotuj z cukrem i gorący przelej do słoików. Jedz jak dżem – jest kwaskowaty, o lekko ananasowym smaku.
Olej z rokitnika na oparzenia
Kupisz w sklepach zielarskich. Możesz nim też smarować spierzchnięte ręce lub wmasowywać w ciało po kąpieli. W razie podrażnień gardła ssij powoli po łyżeczce.
Tekst: Joanna Halena Zdjęcia: Shutterstock
Zobacz także: Naturalne sposoby na przejedzenie
Zobacz także: Ocet owocowy – właściwości