rokitnik owoc

Rokitnik – naturalna multiwitamina. Zobacz, jak go wykorzystać w walce z infekcjami

Naturalna apteczka

My nie do końca znamy właściwości rokitnika i częściej podziwiamy jako ozdobny krzew. To błąd – rokitnikowe przetwory wzmacniają i podnoszą odporność.

reklama

Skąd pochodzi rokitnik?

Jego rodzinne strony to azjatyckie stepy. U nas rośnie głównie wzdłuż wybrzeża Bałtyku i wysoko w Pieninach. Jest tam kiepska ziemia – albo kamienista, albo słona, jałowa i zanieczyszczona, ale radzi sobie na niej doskonale, sięga bowiem głęboko korzeniami i opiera się wichurom. Tam go jednak nie zbieraj – jest pod ochroną.

Rokitnik w ogrodzie – najzdrowszy płot świata

Warto za to założyć miniplantację w ogrodzie – nie potrzebuje dużo miejsca, świetnie sobie radzi jako żywopłot – jest kolczasty, nie do przejścia dla intruzów. To także ulubieniec ptaków: ratuje zimą życie aż 40 gatunkom!
 

Uprawa rokitnika nie jest z naszej strony poświęceniem – krzew wygląda pięknie z szarozielonymi podłużnymi listkami i gałęziami oklejonymi kulkami przypominającymi jarzębinę. Są lepkie, gotowe do zbioru dopiero po mrozach. Jeśli chcesz mieć własne plony, musisz kupić krzaczki męskie i żeńskie. To roślina dwupienna i krzewinki męskie produkują pyłek do zapłodnienia kwiatów żeńskich.

Rokitnik – jak smakują jego owoce? 

Jagody rokitnika są bardzo kwaśne, ale za to mają mnóstwo witamin, szczególnie witaminy C. Sok rokitnikowy można stosować do herbaty, najsmaczniejsze przetwory – konfitury, dżemy i galaretki – przygotujemy z dodatkiem słodszych owoców.

Kiedy zbierać jagody?

Owoce najlepsze są zimą. Jeśli solidnie nie przemarzną, są cierpkie i nieładnie pachną. Powinniśmy więc zbierać je w styczniu i – wzorem syberyjskich zielarek – robić z nich zdrowotne pulpy, oleje, nalewki i konfitury.

Rokitnik – właściwości lecznicze

O rokitniku wspominają tybetańskie i mongolskie księgi zielarskie. Na Wschodzie rośnie dziko i jest traktowany jako naturalna pigułka multiwitaminowa. Dzięki niemu mieszkańcy Syberii unikali szkorbutu i odmrożeń. Kurowali nim ciężko chorych i osłabionych pacjentów, służył do masażu, bo poprawia krążenie. Poza tym zwiększa apetyt, łagodzi bóle mięśni i stawów, goi blizny pooparzeniowe.

Najcenniejsze są owoce z terenów o ostrym klimacie. Olej rokitnikowy tłoczony z odmiany syberyjskiej ma znacznie więcej witamin i składników odżywczych niż nadbałtycki czy nasz ogródkowy.

Co wyleczy rokitnik?

Lek i kosmetyk, jego mocy nie podważają lekarze. Mało która roślina ma tyle witaminy C, co on – w 100 gramach jest aż 250 mg kwasu askorbinowego, czyli więcej, niż potrzebujemy na cały dzień. Do tego kwas omega-7 o właściwościach gojących (jest i w nasionach, i w miąższu, tak jak w oliwkach, w końcu ten krzew należy do rodziny oliwnikowatych), witamina E, która naprawia starzejącą się skórę oraz beta-karoten nadający ciału kolor opalenizny.

Pomarańczowy, gęsty olej rokitnikowy, tłoczony ręcznie na zimno, goi zresztą nie tylko blizny czy wypryski, ale też nadżerki w jelitach czy wrzody żołądka i dwunastnicy. Rokitnikowa witamina C wolniej się utlenia i jest bardziej odporna na wysokie temperatury, więc nawet w dżemach czy konfiturach wciąż jest jej dużo.

Rokitnik – przetwory

Przepis na odżywczy sok z rokitnika

Weź:
  • kilogram owoców rokitnika
  • kilogram cukru

Przepuść owoce przez sokowirówkę, dosłodź, przelej do słoików i zapasteryzuj (z czasem zaczyna przypominać galaretkę). Zażywaj codziennie rano i wieczorem, żeby poprawić odporność.

Jak zrobić mus z rokitnika?

Weź: •kilogram owoców rokitnika •kilogram cukru

Owoce umyj, delikatnie zmiksuj i przetrzyj przez sito. Mus zagotuj z cukrem i gorący przelej do słoików. Jedz jak dżem – jest kwaskowaty, o lekko ananasowym smaku. 

Olej z rokitnika na oparzenia

Kupisz w sklepach zielarskich. Możesz nim też smarować spierzchnięte ręce lub wmasowywać w ciało po kąpieli. W razie podrażnień gardła ssij powoli po łyżeczce. 
Tekst: Joanna Halena  Zdjęcia: Shutterstock
Zobacz także: Naturalne sposoby na przejedzenie
Zobacz także: Ocet owocowy – właściwości
 

Zobacz również