Lekkostrawna dieta na kwarantannę i 7 kroków do lepszego życia
Naturalna apteczkaWiosna to czas, kiedy zwykle mamy mnóstwo okazji do regeneracji ciała i umysłu po obciążającej zimie. Słońce, lekkostrawna dieta, świeże warzywa i owoce dostarczają tego, czego przed kilka wcześniejszych miesięcy było nam brak. Nie traćmy głowy i zadbajmy o siebie. Nakarmy głowę w odpowiedni sposób, nie tylko zdrową dietą.
Zrób 8 kroków do lepszego życia
1. Pot, sen i seks
Wysiłek fizyczny i dobry, zdrowy sen w nocy to podstawy zdrowego funkcjonowania mózgu, który potrzebuje i ruchu, i wypoczynku. Skup się także na redukcji stresu i nie lekceważ przyjemności seksu. Żyj szczęśliwie, a szczęśliwy będzie też twój mózg.
2. Poznaj nietolerancje pokarmowe.
Jeśli niektóre składniki żywieniowe szkodzą ci bardziej niż inne, idź do alergologa. Nie jedz tego, na co reagujesz wysypkami czy niestrawnością.
To znacząco zmieni twoje samopoczucie. Także psychiczne.
3. Dodatki do żywności.
Nie tylko pietruszka, ale też seler czy rzodkiewka mają liście smaczne i pełne witamin. Nie wyrzucaj aż połowy warzywa. Miksuj liście na pesto z oliwą i czosnkiem, a będziesz mieć pyszne sosy do kaszy.
4. Białko – mózg potrzebuje go, by pracować.
Nie musi to być mięso; warzywa strączkowe, kiełki, orzechy i ziarna posłużą ci nawet bardziej.
5. Węglowodany – zapewnią stały poziom energii.
Ale nie białe bułeczki, tylko ciemny chleb. Znajdziesz je także w roślinach kapustnych, warzywach korzeniowych i świeżych owocach.
6. Tłuszcze.
Niezbędne dla zdrowej pracy mózgu, odpowiednio zbalansowane kwasy omega-3 i omega-6. Taki miks znajduje się w tłoczonych na zimno olejach.
7. Witaminy i minerały.
Jedz kolorowo, różnorodnie, świeżo i pij dużo wody. Nie tylko zdrowe składniki, ale i sposób podania ma znaczenie. Jemy przecież oczami! Dla mózgu najgorsza jest nuda. Dobrze mu zrobi stymulowanie poprzez ciekawe bodźcie. Jedz kolorowo, ładnie podawaj posiłki, dbaj o częste zmiany w menu, różnorodność tekstur jedzenia, używaj dużo aromatycznych przypraw. Rozbudzając zmysły, pobudzasz pracę mózgu, który da sygnał do wytwarzania soków trawiennych.
Lekkostrawna dieta dla mózgu
Dobra kondycja mózgu to lepsza zdolność koncentracji, szybkość myślenia, lepszy nastrój, pewniejsze działania. Ba, zadowolony i zdrowy mózg ułatwia nawet odchudzanie. Choć jego masa to tylko 2 procent masy naszego ciała, to zużywa aż 25 procent tlenu, który wdychamy. Co więcej – mózg zestresowany potrzebuje więcej składników odżywczych niż zrelaksowany.
Naucz się więc karmić korę mózgową. Oczywiście, jak w przypadku każdego innego organu – będzie zdrowa, jeśli zdrowy jest cały organizm, czyli gdy odżywiasz się regularnie, jesz świeże produkty, lekkie, z dużą ilością warzyw i owoców. Są jednak takie składniki, które dla pracy mózgu są wyjątkowo dobre. To na nie warto stawiać w sytuacjach stresowych lub gdy mamy kiepski nastrój z powodu zimowego deficytu słońca.
Sałatka z awokado i jabłka
Weź:
- awokado
- jabłko
- garść wiórków marchewki
- miks sałat: roszponki, rukoli, lodowej
- po garści groszku (sparzonego), liści młodego szpinaku
- ½ szklanki różyczek brokuła
- limonkę
- oliwę
- sól i pieprz do smaku
Jabłko i awokado pokrój w półksiężyce, skrop sokiem z połowy limonki, drugą połowę pokrój w plasterki. Wymieszaj wszystkie składniki, skrop oliwą, dopraw.
Zielona sałatka z ogórkiem
Weź:
- jabłko ’Granny Smith’ pokrojone w słupki
- duże awokado
- małą cytrynę
- ogórka pokrojonego w półtalarki (bez nasion)
- posiekanego pora
- pęczek mięty
- pęczek kolendry
- szklankę obranych pistacji
- sezam
- olej migdałowy
Do miski włóż jabłka i awokado i wyciśnij na nie sok z cytryny, żeby nie straciły koloru. Dodaj kapustę i por oraz ogórka. Posyp posiekaną miętą, kolendrą i pistacjami oraz prażonym sezamem. Skrop olejem.
Aromatyczna sałatka z bulguru, moreli i warzyw
Weź:
- szklankę bulguru
- posiekaną cebulę
- ½ szklanki drobno pokrojonych suszonych moreli
- 2 posiekane dymki
- posiekaną kolendrę
- po ½ szklanki kukurydzy i groszku
- 2 łyżki oliwy
- sól
- pieprz
- 2 łyżeczki mielonego kuminu
- 2 łyżeczki mielonej kolendry
Ugotuj bulgur (w dwóch szklankach wody z oliwą, kuminem i kolendrą), dobrze go odparuj,
na wierzchu połóż zielony mrożony groszek, niech razem wystygną pod przykryciem. Wsyp do niego kukurydzę. Cebulę posyp odrobiną cukru i mocno wymieszaj, będzie delikatniejsza. W dzbanku połącz połowę dymki, sok i skórkę z cytryny, oliwę, dopraw solą i pieprzem, polej morele, poczekaj, aż się smaki przegryzą. Wymieszaj bulgur z groszkiem i resztą składników. Posyp resztą dymki i kolendrą.
Więcej wsparcia dla mózgu
Jeśli chcesz, żeby był lotny, dowcipny i dobrze kojarzył, karm go tym, co lubi najbardziej. Tobie też będzie smakować.
Czekolada
Ma dużo magnezu (kluczowego dla działania mózgu), jest silnym przeciwutleniaczem, co oznacza, że chroni przed nowotworami i przedłuża młodość. Chroni serce i reguluje poziom cukru we krwi. Ale tylko ta gorzka, bez nadzienia!
Cynamon
Oczyszcza organizm z toksyn, zabija bakterie i wirusy. Chroni też przed wolnymi rodnikami, które powodują raka i starzenie się organizmu.
Ryż i warzywa strączkowe
Ryż– raczej brązowy niż biały – połączony z fasolą czy soczewicą to świetne źródło aminokwasów, które budują połączenia neuronalne w mózgu.
Brokuły
Dostarczają witaminy A i kwasu foliowego, niezbędnych dla pracy mózgu, a poza tym żelaza, błonnika i witaminy C.
Orzechy włoskie
Są bogate w kwasy tłuszczowe omega-6 i omega-9. Tłuszcze te są niezwykle ważne dla dobrej kondycji mózgu, bo organizm sam ich nie produkuje. Mogą też pomóc w zasypianiu.
Zielony groszek
Zawarta w nim luteina chroni oczy i mózg, a przy okazji groszek to białko, które doda energii. Mózg go uwielbia.
Kukurydza
Najlepiej jeść ją tuż po zerwaniu, szczególnie młodą (nawet na surowo). Zawiera zdrowe białko i węglowodany. Jest też bogata w magnez. Jedz ją w formie popcornu – to jedna ze zdrowszych przekąsek!
Tekst: MARTA KWIATKOWSKA
zdjęcia: shutterstock
Co jeść, żeby głowa pracowała na wysokich obrotach, dowiesz się z książki Delii McCabe „Nakarm swój mózg”. Znajdziesz w niej także mnóstwo przepisów z pysznymi i najzdrowszymi dla mózgu składnikami. Wyd. Buchmann.
Zobacz też: Jak wzmocnić odporność naturalnymi sposobami?