4 rozgrzewające napoje zimowe, które pokochasz. Są nie tylko pyszne, ale też pomagają w chorobach
Naturalna apteczkaChai latte, glögg, złote mleko i napar z imbiru to rozgrzewające napoje, które zimą pomogą ci się uchronić przed chorobami.
Co na przeziębienie? Pij rozgrzewające napoje
Są tacy, którzy kochają się wygrzewać na słońcu, i tacy, którym niestraszne kąpiele w przeręblu. Ale dla nas wszystkich najzdrowsza jest stała stonowana temperatura. Wszelkie ekstremalnie niskie lub wysokie skoki to dla organizmu szok. W końcu jesteśmy stałocieplnymi ssakami i, niezależnie od wskazań termometrów na dworze, nasze ciała powinny mieć temperaturę około 36,6°C. Kiedy więc robi się mroźno, zużywamy sporo energii, by ją utrzymać. A przecież ta energia to też niezbędne zapasy na walkę z sezonowymi chorobami.
Dlatego warto sobie pomóc i rozgrzewać się na różne sposoby. Nie tylko ciepłą kąpielą, wełnianym swetrem i termoforem. Ważna jest też odpowiednia dieta, która da efekty na dłużej. Szczególnie polecamy rozgrzewające napoje. Co to znaczy rozgrzewające? Takie, które dadzą ci ciepło od zewnątrz i od wewnątrz.
Domowa apteczka pełna przypraw
Przyprawy, o których mówimy „rozgrzewające”, nie parzą dłoni, tylko sprawiają, że czujesz w ustach, a potem w brzuchu, przyjemne ciepło. To głównie dzięki temu, że miejscowo poprawiają ukrwienie, co daje efekt rozgrzania. Dobrze wiesz, że podczas jedzenia ostrej zupy potrafi się zrobić tak bardzo gorąco, że pot kapie z nosa!
Działają tak cynamon, goździki, imbir, kurkuma i oczywiście chili. Kiedy dodasz je do dania, będzie jednak nie tylko cieplej, ale też zdrowiej. Wszystkie te przyprawy poprawiają bowiem trawienie, co zmniejsza problemy żołądkowe i pomaga w odchudzaniu. Chili, imbir, cynamon i przede wszystkim kurkuma są także silnymi przeciwutleniaczami – opóźniają starzenie się organizmu. Działają też bakteriobójczo, wspomagając leczenie infekcji!
Jak się ogrzać po spacerze?
Czy katar bierze się z zimna? Niedokładnie – to raczej wyziębienie powoduje osłabienie organizmu, który nie broni się wtedy skutecznie przed wirusami i bakteriami. I bum – grypa lub przeziębienie gotowe. Wtedy potrzebne jest szybkie działanie. Szczególnie gdy przemarzniesz na zimowym spacerze. Od razu po przyjściu do domu dobrze jest się rozgrzać gorącym napojem. Przyrządzaj wtedy nie zwykłą herbatę z cytryną, ale ziołowe napary, które dodatkowo będą działać na rzecz twojej odporności. Pokrzywa wzmacnia organizm i dzięki temu, że działa moczopędnie, oczyszcza z toksyn. Szałwia odkaża i zwalcza stany zapalne, poprawia pracę jelit.
Tylko nie wrzątek! Czasem jednak ciepły napój wypełni swoją misję tylko pod warunkiem, że nie przesadzisz z temperaturą. Soki i syropy z owoców czarnego bzu, rokitnika, dzikiej róży i malin warto dodawać do herbaty, bo zawierają mnóstwo witaminy C. A ta uszczelnia naczynia krwionośne, nie dopuszczając do nich wirusów. Jednak wysoka temperatura sprawia, że ulega ona rozpadowi i już nie zadziała. Podobnie uważaj z miodem.
Swoje zbawienne antybakteryjne i przeciwutleniające właściwości traci, gdy podgrzejesz go do 40°C. Takie dodatki do napojów stosuj, gdy są już nieco przestudzone.
Skonsultuj wyposażenie apteczki domowej
Jeśli masz problemy ze snem, nie możesz otrząsnąć się ze słabego nastroju i brak ci energii, dobrze jest dodać organizmowi werwy nie tylko gorącymi napojami, ale też ćwiczeniami fizycznymi, które poprawią nastrój. Produkcję endorfin pobudza też dodatek ostrej papryki w daniach. Jeśli jednak złe samopoczucie nie ustępuje, lepiej się zbadać. Zrób morfologię, sprawdź poziom glukozy we krwi, możesz zrobić też ogólne badanie moczu. Jeśli wyniki nie będą mieścić się w normie, zgłoś się do lekarza, najlepiej na teleporadę. To w tych czasach najbezpieczniejsze. Taka wizyta pozwoli ustalić, czego ci brakuje i jakie składniki warto włączyć do diety lub przyjmować w tabletkach.
Jak dbać o zdrowie i nie zmarznąć?
Choć cytrusy kojarzą się z zimowym naparem, lepiej ich unikaj, bo działają orzeźwiająco i wyziębiają organizm. Białe pieczywo i słodycze mają wysoki indeks glikemiczny, co oznacza, że złożony z nich posiłek nie da ci energii na długi zimny dzień i pozwoli utrzymać odpowiedniej temperatury ciała.
Według tradycyjnej medycyny chińskiej krowi nabiał i surowe posiłki należą do produktów, których energia działa na organizm wychładzająco. Lepiej zamienić je na mleko kozie lub napoje roślinne i ciepłe, długo gotowane zupy i potrawki. Chociaż alkohol pozornie rozgrzewa, to szybko może spowodować wyziębienie, jeśli pije się go na chłodzie. Podnosi ciśnienie i sprawia, że żywiej płynąca w żyłach krew szybciej się wychładza w kontakcie z chłodnym powietrzem.
Przepis na napar z imbiru
Ma świeży, intenswyny smak i naprawdę dobrze rozgrzewa. Jeśli chodzi o domowe sposoby na przeziębienie – to prawdziwy klasyk o doskonałej i udowodnionej renomie. Działa antybakteryjnie i przeciwwirusowo. Pomoże na ból gardła i gorączkę. Do przygotowania napoju z imbiru lub kurkumy lepiej korzeń zetrzeć niż pokroić. Drobniejsze kawałeczki dadzą mocniejszy napar.
Przepis na złote mleko
Złote mleko to tradycyjny napój indyjski, który warto pić na przeziębienie i grypę. Kurkuma ma silne właściwości przeciwzapalne i uważana jest za naturalny antybiotyk. Złote mleko to domowy lek na przeziębienie, pomaga w chorobach dróg oddechowych i wzmacnia układ odpornościowy. Warto je pić profilaktycznie w sezonie jesienno-zimowym. Ze względu na moc kurkumy, złote mleko może też wspomagać odchudzanie, co bywa przydatne zwłaszcza zimą, gdy lubimys sobie folgować.
Przepis na glögg bezalkoholowy
Glögg bezalkohowy to świetna alternatywa skandynawskiego napoju w wersji dla całej rodziny. Ta herbata rozgrzewająca jest nieoceniona podczas zimowych chłodów ze względu na przyprawy korzenne, które się do niej dodaje. Glögg możesz zabrać ze sobą w termosie na długi zimowy spacer, albo pić wieczorami podczas seansów filmów. Smakuje obłędnie!
Przepis na chai latte
To bez wątpienia najmodniejszy napój zimowy. Chai latte to rozgrzewająca herbata z mlekiem i korzennymi przyprawami. Działa przeciwzapalnie, wspomaga trawienie, relaksuje i pomaga się wyciszyć. Wzmacnia system immunologiczny i doskonale smakuje. To najsmaczniejszy domowy lek na przeziębienie.
TEKST: MARTA KWIATKOWSKA ZDJĘCIA: SHUTTERSTOCK
Zobacz także:
Co jeść na przeziębienie? Poznaj naturalne antybiotyki i polskie superfoods