ABC przetworów: 6 trików, które musisz znać, by zrobić doskonałe konfitury!
Naturalna apteczkaJeszcze zrobisz konfiturę z późnych truskawek, to także dobry czas na konfiturę z malin, jagód czy czereśni. Zanim zabierzesz się do robienia przetworów, poznaj te triki na pyszne domowe konfitury.
Przygotowywanie konfitur to sama przyjemność. Procedura nie jest skomplikowana, mimo to warto dopracowywać ją z roku na rok. Ze znajomością tych porad będziesz robić najlepsze przetwory świata!
1 / 6 Wybór owoców
Na konfitury najlepiej kupuj owoce zdrowe, świeże, nieuszkodzone, zbierane w pogodny dzień i równej wielkości, dzięki czemu wszystkie usmażą się w tym samym czasie.
2 / 6 Owoce zbyt twarde
Te o twardej skórce nakłuj przed włożeniem do syropu lub zblanszuj.
3 / 6 Owoce zbyt miękkie
Aby miękkie owoce się nie rozpadły, skrop je wódką.
4 / 6 Syrop „do nitki”, „do perły”, „do piórka”
Syrop „do nitki” jest lekki i powoli wylewa się z łyżki. Jest gotowy, gdy z ostatniej kropli powstaje cienka nitka. „Do perły” jest bardziej gęsty. Podczas gotowania tworzą się w nim pęcherzyki powietrza jak perełki. A ten „do piórka” w czasie wylewania z łyżki zastygnie w kształcie piórka, kiedy się na niego dmuchnie.
5 / 6 Zbieranie szumowiny
Z konfitur zawsze zbieraj w czasie gotowania szumowiny, inaczej szybciej się popsują.
6 / 6 Przygotowanie słoików
Krawędzie słoików i nakrętki zawsze przecieraj alkoholem, żeby lepiej trzymały. Przepisy na konfitury znajdziesz tutaj.
Porady pochodzą z książki Wandy Jackowskiej „Konfitury. Sekrety, tradycja i smak”
OPRACOWANIE: MARTA KWIATKOWSKA
ZDJĘCIA: MATERIAŁY PRASOWE, SHUTTERSTOCK