przepisy na przetwory

ABC przetworów: 6 trików, które musisz znać, by zrobić doskonałe konfitury!

Naturalna apteczka

Jeszcze zrobisz konfiturę z późnych truskawek, to także dobry czas na konfiturę z malin, jagód czy czereśni. Zanim zabierzesz się do robienia przetworów, poznaj te triki na pyszne domowe konfitury.

reklama
przepisy na przetwory

Przygotowywanie konfitur to sama przyjemność. Procedura nie jest skomplikowana, mimo to warto dopracowywać ją z roku na rok. Ze znajomością tych porad będziesz robić najlepsze przetwory świata!

1 / 6  Wybór owoców

Na konfitury najlepiej kupuj owoce zdrowe, świeże, nieuszkodzone, zbierane w pogodny dzień i równej wielkości, dzięki czemu wszystkie usmażą się w tym samym czasie.

2 / 6  Owoce zbyt twarde

Te o twardej skórce nakłuj przed włożeniem do syropu lub zblanszuj.

3 / 6  Owoce zbyt miękkie

Aby miękkie owoce się nie rozpadły, skrop je wódką.

4 / 6  Syrop „do nitki”, „do perły”, „do piórka”

Syrop „do nitki” jest lekki i powoli wylewa się z łyżki. Jest gotowy, gdy z ostatniej kropli powstaje cienka nitka. „Do perły” jest bardziej gęsty. Podczas gotowania tworzą się w nim pęcherzyki powietrza jak perełki. A ten „do piórka” w czasie wylewania z łyżki zastygnie w kształcie piórka, kiedy się na niego dmuchnie.

5 / 6  Zbieranie szumowiny

Z konfitur zawsze zbieraj w czasie gotowania szumowiny, inaczej szybciej się popsują.

6 / 6  Przygotowanie słoików

Krawędzie słoików i nakrętki zawsze przecieraj alkoholem, żeby lepiej trzymały. Przepisy na konfitury znajdziesz tutaj.

Porady pochodzą z książki Wandy Jackowskiej „Konfitury. Sekrety, tradycja i smak” 
OPRACOWANIE: MARTA KWIATKOWSKA
ZDJĘCIA: MATERIAŁY PRASOWE, SHUTTERSTOCK

Zobacz również