jak bezpiecznie zbierać grzyby

Jak bezpiecznie zbierać grzyby? Poznaj zasady rozsądnego grzybobrania

W naturze

Jesteś początkującym grzybiarzem? W takim razie bezwzględnie powinieneś poznać i przestrzegać zasad bezpiecznego grzybobrania! Dzięki temu zminimalizujesz ryzyko zatrucia. Jedyne, co będzie czekało Cię po powrocie z lasu to... pyszne, domowe dania z grzybami!

reklama

Bezpieczne zbieranie grzybów – najważniejsze zasady dla każdego grzybiarza

Podstawowa zasada, której przestrzegają nawet doświadczeni grzybiarze, brzmi prosto: zbieraj grzyby, które znasz! Pamiętaj, że gatunki jadalne bardzo łatwo pomylić z trującymi, a zatrucie grzybami może mieć tragiczne w skutkach konsekwencje. Są to nie tylko wymioty, skurcze mięśni, biegunka, gorączka czy ogólne złe samopoczucie.

Spożycie trujących grzybów może powodować także dużo poważniejsze problemy zdrowotne, takie jak trwałe uszkodzenie wątroby czy nerek. Co więcej, niektóre gatunki są na tyle trujące, że zjedzenie nawet ich niewielkiej ilości może powodować śmierć.

Dlatego też zawsze sięgaj tylko po znane Ci gatunki grzybów. Jeśli nie jesteś pewien, poproś o pomoc fachowców. Do kogo możesz się zwrócić, jeśli nie ma przy Tobie innych grzybiarzy? Przede wszystkim do grzyboznawców pracujących w stacjach sanitarno-epidemiologicznych.

Jak sprawdzić, czy w Twoim koszyku nie ma grzybów trujących?

Czasem początkujący grzybiarze starają się sprawdzić własnymi metodami, czy w ich koszykach nie ma trujących grzybów. Niektórzy sięgają więc po atlas grzybów, inni decydują się spróbować zebranych okazów. Wciąż żywe jest przekonanie, że jeśli czubkiem języka dotkniesz rozciętego kapelusza i poczujesz gorzki lub cierpki smak, grzyb jest trujący. Ta metoda nie ma jednak nic wspólnego z rzeczywistością! Istnieją grzyby trujące o słodkawym smaku.

Inna metoda mówi o tym, by zbierać tylko grzyby rurkowe (z tzw. gąbką pod kapeluszem). Niestety, wiele gatunków grzybów trujących również wygląda podobnie. Dlatego też zawsze, gdy masz wątpliwości, zgłoś się do powiatowej stacji SANEPID. Twoje grzyby zostaną sprawdzone przez eksperta, a Ty zyskasz pewność, że są jadalne!

Co jeszcze warto wiedzieć? Nie zbieraj grzybów w określonych miejscach!

Bezpieczne grzybobranie to także zasady dotyczące Twojego stroju, miejsc, w których wolno zbierać grzyby oraz przechowywania zbiorów.

Pamiętaj, że odpowiednie ubranie podczas grzybobrania zabezpieczy Cię przed ugryzieniami komarów i meszek. Zmniejszy też prawdopodobieństwo zaatakowania Cię przez kleszcze. Dlatego też zawsze zakładaj koszule z długim rękawem, długie spodnie i porządne buty (np. kalosze). Warto też przed wejściem do lasu spryskać się sprayem odstraszającym owady.

Zasady bezpiecznego grzybobrania obejmują też sposób zbierania grzybów. Najbezpieczniej zabrać ze sobą wiklinowy kosz na grzyby albo bawełniane torby. Unikaj zbierania grzybów do foliowych reklamówek albo plastikowych pojemników. Dlaczego? Grzyby bardzo szybko się psują – wystarczy kilka godzin, by zaczęły pleśnieć. Początkowo zmiany mogą być niezauważalne gołym okiem. Jeśli jednak przyrządzisz sos lub zupę z takich grzybów, na pewno skończy się na problemach żołądkowych! Czasem mówi się potem, że ewentualna niestrawność spowodowana jest przez ciężkostrawne grzyby. Przyczyną bólu brzucha może być jednak właśnie złe przechowywanie grzybów!

Miejsca, w których zbierać grzyby

W polskich lasach istnieją miejsca, w których nie powinieneś (albo wręcz nie wolno Ci) zbierać grzybów. Pamiętaj o nich podczas każdego grzybobrania! Są to:

  • Okolice zakładów produkcyjnych i wysypisk śmieci. Nie zbieraj też grzybów na skraju lasu, przy ruchliwej drodze! Grzyby szybko absorbują metale ciężkie i inne zanieczyszczenia.
  • Tereny wojskowe, na które obowiązuje zakaz wstępu.
  • Drzewostany nasienne i powierzchnie doświadczalne.
  • Obszary chronione i miejsca oznaczone jako ostoja zwierzyny. Najczęściej takie miejsca są dodatkowo oznakowane zakazem wstępu – nie ignoruj go pod żadnym pozorem!

Nigdy też nie niszcz trujących grzybów, które znajdziesz! Choć Tobie się nie przydadzą, zapewne stanowią pożywienie dla niektórych gatunków owadów i zwierząt. Nie zbieraj również gatunków grzybów chronionych (nawet jadalnych) – grozi za to mandat.

Bezpieczne zbieranie grzybów już za Tobą? Sprawdź, jak wykorzystać zbiory!

Wiesz już, jak bezpiecznie zbierać grzyby? Teraz pora zastanowić się, do czego wykorzystasz zbiory!

Znalezione w lesie grzyby zawsze trzeba najpierw oczyścić. Jeśli planujesz je później wysuszyć, nie rób tego jednak na mokro – wystarczy zebrane okazy oczyścić szczoteczką albo miękką ściereczką. Warto też zaopatrzyć się w dowolne suszarki do grzybów – dzięki nim grzyby osuszysz szybciej i dokładniej niż wystawiając je na słońce. Zwróć uwagę, że suszenie grzybów na powietrzu może potrwać nawet 2-3 dni!

Zebrane grzyby można też mrozić albo marynować. Zamrożone zachowają walory smakowe bardzo podobne do grzybów świeżych. Bardzo dobrze więc sprawdzą się jako składnik sosów, zup i innych potraw.

Do marynowania najlepiej wykorzystać drobne grzybki – wówczas w słoikach umieszczaj je w całości. Duże grzyby warto z kolei przed zamarynowaniem pokroić. Niektórzy marynują tylko kapelusze – wynika to jednak ze względów estetycznych. Trzonki grzybów także nadają się do marynowania!

Część świeżo zebranych grzybów odłóż i zużyj do najbliższego obiadu – w lodówce możesz przechowywać je 2-3 dni. Ugotuj zupę (świetnie sprawdzą się w tym celu dobrej jakości garnki emaliowane) albo potrawkę z mięsem i grzybami. Fantastycznie będzie smakował także sos grzybowy z patelni (do jego przyrządzenia wybierz, wedle potrzeb, patelnie na indukcję albo klasyczne, do gotowania na kuchniach gazowych).

Na koniec ważna uwaga: nie każdy może spożywać grzyby, nawet te jadalne. Nie częstuj nimi kobiet w ciąży, dzieci przed ukończeniem 12 lat ani osób starszych cierpiących na choroby związane z układem pokarmowym. Jeśli już koniecznie chcesz przyrządzić danie z grzybami, w przypadku tych grup domowników lub gości ogranicz się do... hodowlanych pieczarek!

Bezpieczne zbieranie grzybów to pewność, że w Twoim koszyku znajdą się tylko najlepsze i najsmaczniejsze okazy, z których wyczarujesz pyszne dania. Nie ryzykuj więc – zawsze podchodź ostrożnie do zbierania grzybów. Dzięki temu powrót z lasu nigdy nie będzie wiązał się z problemami zdrowotnymi!

Materiał partnera  Zdjęcia: irissca, unsplash

Zobacz również