jak nie marnować jedzenia

Zero waste w kuchni, czyli jak nie marnować jedzenia... i pieniędzy

Eko życie

Na pewno słyszeliście o filozofii zero waste, czyli ograniczaniu śmieci i marnowania żywności. Zero waste to więcej niż moda – to konieczność. W ramach ograniczania odpadów segregujemy śmieci, foliowe woreczki wymieniamy na materiałowe torby wielorazowego użytku, a stare ubrania przerabiamy.

A co z marnowaniem żywności? Oto kilka sposobów, dzięki którym zrobicie coś dobrego dla planety i zaoszczędzicie parę groszy.

reklama

Zero waste – jak nie marnować jedzenia?

Sprawdzaj szafki i spiżarkę

Zanim zrobisz listę zakupów, dokładnie przejrzyj zawartość szafek i domowej spiżarki. Może się okaże, że masz większy zapas kaszy niż się spodziewałaś, a za słoikami z ogórkami stoją puszki pomidorów, które właśnie planowałaś kupić?

Planuj posiłki

Wspomniana wyżej lista zakupów to prawdziwy skarb – nie tylko przypomina, co mamy kupić, ale także chroni przed kupowaniem "oczami", czyli wydawaniem pieniędzy na często niepotrzebne rzeczy. Zanim jednak sporządzisz listę, na którą wpiszesz wszystko, co przychodzi Ci do głowy, spróbuj zaplanować posiłki dla całej rodziny na najbliższe dni i na tej podstawie przygotuj listę zakupów.

Warzywa i owoce nie lubią czekać

Warto pamiętać, że nie wszystkie warzywa i owoce dobrze znoszą długie przechowywanie, dlatego, aby uniknąć wyrzucania, lepiej uzupełniać zapasy regularnie i z myślą o konkretnych daniach.

Zero waste w kuchni – gotowanie z resztek

Przydatne czerstwe pieczywo

Chleb wyrzucamy najczęściej. Wynika to z zeszłorocznego raportu “Nie marnuj jedzenia 2019”, opublikowanego w zeszłym roku przez Federację Polskich Banków Żywności. Co możemy zrobić, żeby to zmienić?

Czerstwy chleb możemy zmielić na bułkę tartą. Doskonale nada się także jako dodatek do kremowych zup, np. w formie grzanek.

Nowe życie obierek

Wiecie, że niektóre obierki można powtórnie wykorzystać? Na przykład te z pietruszki lub marchwi mogą stać się bazą zup lub wywarów na sosy.

Obierki z ziemniaka można za to posypać chilli, polać odrobiną oliwy i... upiec w piekarniku. Są naprawdę smaczne!

Z kolei obierki po jabłkach możesz dodać do letnich koktajli i mrożonych herbat. W skórce jest mnóstwo witamin, więc poza fantazyjnym wyglądem dodadzą gościom zdrowia i energii.

Zero waste – smaczne przepisy

Liście do słoika

Pesto z liści rzodkiewki? Czemu nie! – Liście siekamy ostrym nożem, uprzednio odrywając grubszą łodygę. Tak posiekane blendujemy wraz z oliwą, świeżo wyciśniętym czosnkiem, pestkami dyni i odrobiną przypraw do smaku. Pesto z liści rzodkwi lub marchwi idealnie nada się nie tylko jako dodatek do makaronu, ale także na kanapki – wyjaśnia Grzegorz Kozieł ekspert marki Zwieger produkującej między innymi noże.

Warzywne kotlety z niczego 

Co zrobić z warzywami z rosołu? Dodać jajko, przyprawy, jogurt oraz mąkę i zamienić resztki w pyszne kotleciki warzywne. Podobnie z niezjedzonymi ziemniakami – możesz zrobić z nich pyszne kotleciki, np. z sosem pieczarkowym, a także kopytyka, knedle, czy kluski śląskie. 

Kompost z resztek

A co z resztkami, których nie zjesz? Z owoców, warzyw, resztek po kawie i herbacie możesz zrobić kompost. Twoje rośliny na pewno odwdzięczą się wspaniałymi plonami.
Tekst: PF, materiały prasowe marki Zwieger Zdjęcia: Shutterstock
Zobacz także:
Oszczędzanie wody – dlaczego to takie ważne?

 

Zobacz również