przepisy z kurkumą

Idealne na zimę, rozgrzewające dania z kurkumą. Sprawdź przepisy na wegańską zupę, makaron stir-fry, sałatkę i zapiekankę

Eko życie

Złoty proszek na rozgrzewkę! Kurkuma pasuje do sałatki, zupy, zapiekanki i deseru. Sama lekko cierpka, podkreśla smak mięsa i łagodzi zapach ryb. A do tego jest bardzo zdrowa!

reklama

Przepis na zupę z komosą i kurkumą

Dzięki kaszy ta zimowa zupa jest gęsta i sycąca. A w dodatku zdrowa, pełna witamin i pachnąca ziołami!

Weź: •szklankę komosy ryżowej •cebulę •2 marchewki •cukinię •puszkę kukurydzy •szklankę pomidorów z puszki •łyżeczkę mielonej kurkumy •szczyptę mielonego imbiru •szczyptę mielonego cynamonu •garść młodych liści szpinaku •garść listków kolendry lub bazylii •sól •pieprz •olej kokosowy

Pokrój cebulę na cienkie półtalarki. Komosę opłucz w zimnej wodzie. Marchewki i cukinię pokrój w plastry. Rozgrzej w garnku łyżkę oleju. Wrzuć cebulę i komosę. Smaż chwilę, aż cebula się zeszkli. Następnie dodaj kukurydzę, marchew i cukinię. Zalej dwiema szklankami wody. Dodaj kurkumę, imbir i cynamon oraz posiekane listki kolendry lub bazylii. Gotuj blisko 10 minut, aż komosa zmięknie. Wrzuć pomidory. Doprowadź do wrzenia i gotuj jeszcze kilka minut. Podawaj z młodymi listkami szpinaku.

Przepis na żółte risotto z figami

Weź: •2 szklanki ryżu do risotto •litr bulionu •szklankę białego wina •oliwę •cebulę •szczyptę chili •łyżeczkę kurkumy •świeże figi •garść pestek dyni •pół szklanki tartego parmezanu •łyżkę masła •świeży tymianek

Cebulę pokrój w kostkę. W garnku rozgrzej dwie łyżki oliwy. Wsyp ryż, wymieszaj, podsmaż. Następnie dodaj pokrojoną cebulę i smaż, aż się zeszkli. Wsyp kurkumę i chili, wlej połowę wina oraz chochelkę bulionu. Gotuj na małym ogniu, aż ryż wchłonie płyn, dolej resztę wina i znów gotuj, aż ryż wchłonie płyn. Dolewaj bulionu, by ryż ugotował się al dente. Wtedy zdejmij garnek z ognia, dodaj masło, posiekany tymianek, ser i wymieszaj. Podawaj z figami, posyp pestkami dyni i polej oliwą. Jeśli nie masz bulionu, możesz zrobić risotto na wodzie. Dodaj tylko nieco więcej wina i soli.

Przepis na azjatycki makaron stir-fry z papryką i jarmużem

Weź •opakowanie makaronu (najlepiej sojowego) •czerwoną i żółtą paprykę •garść liści jarmużu •olej do smażenia •pół łyżeczki mielonej kurkumy •niewielki kawałek świeżej kurkumy •niewielki kawałek świeżego imbiru •małą papryczkę chili •sos sojowy •olej sezamowy •garść orzechów nerkowca 

Korzenie imbiru i kyurkumy obierz łyżeczką, a potem pokrój na cieniutkie paseczki. Papryczkę chili posiekaj w niewielkie talarki. Makaron przygotuj według przepisu na opakowaniu. Papryki pokrój w paseczki, liście jarmużu porwij na małe kawałki i wytnij z nich twarde żyłki. Na rozgrzany olej wrzuć posiekany świeży imbir, kurkumę i chili. Dodaj mieloną kurkumę, a po chwili paprykę i jarmuż. Kiedy się lekko podsmażą i zaczną wydzielać intensywny aromat, dorzuć makaron, smaż jeszcze chwilę, następnie dopraw sosem sojowym, skrop olejem sezamowym i posyp posiekanymi nerkowcami. 

Przepis na zapiekankę z ziemniakami i brukselką

Weź: •po pół kilograma ziemniaków i brukselki •szklankę śmietanki kremówki •pół szklanki tartego parmezanu •sól •pieprz •szczyptę gałki muszkatołowej •łyżeczkę mielonej kurkumy

Duże ziemniaki pokrój na ćwiartki, małe zostaw w całości. Podgotuj je w mundurkach w osolonej wodzie, wystarczy 5 minut. Brukselkę wrzuć do wrzątku na 2-3 minuty, a następnie odcedź i przełóż do lodowatej wody. Wymieszaj śmietankę z parmezanem, gałką i kurkumą, posól. Brukselkę i ziemniaki ułóż w naczyniu do zapiekania, zalej śmietanką z serem. Piecz prawie 20 minut w 180ºC, aż śmietanka się zetnie i lekko przyrumieni. Podawaj jako dodatek do dania głównego. Pasuje do pieczonych ryb i mięs, sprawdzi się też jako samodzielne danie lub przystawka. 

Przepis na sałatkę z pieczoną dynią

Weź: •miseczkę młodego szpinaku •kawałek dyni piżmowej albo małą dynię hokkaido •oliwę •mielony imbir •ewentualnie 2 świeże figi •sól •garść pestek dyni 

Na sos: •pół łyżeczki mielonej kurkumy •łyżkę miodu •sok z połówki cytryny •łyżeczkę musztardy dijon •oliwę •sól •pieprz 

Upraż pestki dyni na suchej patelni. Zrób sos: wymieszaj kurkumę z miodem, musztardą i sokiem z cytryny. Dopraw solą i pieprzem. Następnie wlewaj oliwę małym strumieniem, ciągle mieszając trzepaczką, aż dressing zrobi się gęsty i gładki jak majonez. Dynię obierz, pokrój na niewielkie kawałki, skrop oliwą, posyp solą, imbirem i piecz w 180ºC, aż się lekko zrumienią i będą miękkie. Figi pokrój na ćwiartki. W misce ułóż szpinak, na nim figi i kawałki dyni. Wszystko polej sosem i posyp prażonymi pestkami dyni. 

Opracowanie: Joanna Zaguła
Zdjęcia: Stockfood/free, Shutterstock

Zobacz także: 4 rozgrzewające napoje zimowe, które pokochasz. Są nie tylko pyszne, ale też pomagają w chorobach

Zobacz również