Jak poznać dobry chleb? Powinien mieć tylko 4 składniki
Eko życieGłówna zasada dobrego składu brzmi „im mniej, tym lepiej” i sprawdza się nie tylko w przypadku chleba.
Dobry chleb na zakwasie
Chleb na zakwasie powinien mieć cztery podstawowe składniki: zakwas właśnie, mąkę, wodę i sól, plus ewentualne dodatki typu kminek. Jeśli jest coś więcej, od razu włączmy sygnał alarmowy. Polepszacze i konserwanty sprawiają, że bochenek wygląda wspaniale, ale smakuje już gorzej. Szczególnie należy wystrzegać się:
- E220 (dwutlenek siarki) – chroni pieczywo przed pleśnią, zjadany w dużych ilościach może podrażnić układ trawienny i oddechowy.
- E330 (kwas cytrynowy) – może uczulać.
- E341 (fosforan wapnia) – może zaburzać wchłanianie wapnia przez organizm.
- E920 (L-cysteiny) – fałszują jakość użytej mąki. Podobnie działa mąka sojowa, a przy okazji uczula i psuje smak.
Jak poznać dobry chleb jeżeli na bochenku nie ma metki:
- Skórka powinna być dobrze wypieczona, chrupka, popękana (w romby) i złocista.
- Dobre ciemne pieczywo jest szarobrązowe, kolor czekoladowy to znak barwienia karmelem. Im jaśniejsze pieczywo białe, tym gorszej jakości mąka.
- Chleb powinien być ciężki i sprężysty.
- Prawdziwy chleb nigdy nie kruszy się przy krojeniu. Pieczywo z terminem ważności ponad tydzień jest nafaszerowane konserwantami.
Chleba na zakawsie – przechowywanie
Nie wiadomo, kto wmówił nam, że najlepiej przechowywać jedzenie, szczelnie owijając je folią spożywczą. Tymczasem owa folia zdatna jest psu na budę i jedyne, w czym jest „dobra”, to w zanieczyszczaniu środowiska. O wiele bardziej skuteczne i zdrowe są pojemniki wielorazowego użytku, papier albo… czysta bawełniana ściereczka
Jak upiec dobry chleb
Jeśli chcesz mieć pewność, że twój chleb jest pozbawiony niepotrzebnych dodatków... upiecz go! Chleb można piec w keksówce (sprawdza się zwłaszcza przy pieczeniu chleba na zakwasie), w formie silikonowej lub szklanej albo w garnku. Chleb w garnku będzie miał piękny okrągły kształt. Jaki garnek wybrać?
Dobry, ale drogi jest garnek żeliwny. Trzyma ciepło i sprawdzi się do pieczenia chleba na zawkasie i chleba drożdżowego. Możesz wypróbować też garnek rzymski. Pamiętaj, aby gliniany garnek namoczyć – dzięki temu chleb będzie miękki i chrupiący.
Wybierz najlepszy dla siebie rodzaj mąki i wypróbuj przepisy na domowy chleb:
1. Pyszny chleb na zakwasie
2. Chleb na liściu chrzanu
3. Chleb Zosi
Tekst: Redakcja, zdjęcia: Shutterstock