Jak oszczędzać na jedzeniu? Poznaj 5 prostych sposobów, by kupować rozsądniej i jeść taniej
Eko życieInflacja zmusza nas do poszukiwania dodatkowych źródeł oszczędności. Jednym z nich może być przygotowywanie posiłów i zakupy artykułów spożywczych. Jeśli masz wrażenie, że wydajesz za dużo na jedzenie, zacznij od zmiany nawyków żywieniowych. Podpowiadamy kilka prostych i skutecznych sposobów!
Jak oszczędzać na jedzeniu? Naucz się planować posiłki
Planowanie posiłków to kluczowa sprawa, jeśli chcesz podreperować budżet domowy. Raz w tygodniu, np. w weekend, znajdź czas na to, by sporządzić sobie plan obiadów na cały tydzień. Wiedząc, co masz ugotować danego dnia, dużo szybciej załatwisz zakupy i będziesz mieć pewność, że to, co wkładasz do koszyka w markecie, jest ci naprawdę potrzebne.
Oszczędzanie na jedzeniu: kluczem jest lista zakupów
Jeśli chcesz oszczędzić na żywności, nie wybieraj się na zakupy bez porządnej listy. To pozwoli ci skupić się na produktach, których naprawdę potrzebujesz w kuchni i sprawi, że krążąc między półkami nie będziesz się zastanawiać: "Co to ja jeszcze miałam kupić...". Warto planować duże zakupy raz w tygodniu, zamiast codziennie wpadać po kilka rzeczy do osiedlowego spożywczaka. To zminimalizuje ryzyko nieplanowanych, dodatkowych wydatków i pozwoli kontrolować domowy budżet.
Jak zaoszczędzić na żywności? Gotuj więcej, ale rzadziej
Przyrządzanie większych ilości jedzenia, które może wystarczyć np. na dwa dni, to doskonały pomysł, jeśli chcesz oszczędzić na jedzeniu, ale też na rachunkach za energię. Duży garnek zupy jarzynowej lub gulaszu wołowego, potrawka z kurczaka, fasolka po bretońsku lub pulled pork to potrawy, które będą świetnie smakować również na drugi dzień. Warto wdrożyć gotowanie posiłków w ten sposób, by oszczędzać czas i pieniądze. A jeśli zostaną ci resztki z obiadu, postaraj się przyrządzić z nich coś pysznego kolejnego dnia.
Oszczędne gotowanie: przyda się zamrażarka
Mrożenie to jeden z najbardziej skutecznych i zdrowych sposobów przechowywania żywności. Świetnie sprawdzi się np. w przypadku pieczywa, warzyw i owoców czy dań obiadowych, które chcemy sobie zostawić na później. Należy jednak pamiętać o kilku ważnych zasadach dotyczących mrożenia żywności: nigdy nie powinno się zamrażać tego, co już raz zostało rozmrożone, wkładać do zamrażarki lekko ciepłych produktów spożywczych, a jeśli mrozimy zupy w słoikach, nie napełniajmy ich po brzegi - mrożone ciecze zwiększają swoją objętość.
Jak kupować i oszczędzać? Uważaj na promocje
To jeden z najczęstszych błędów popełnianych przy robieniu zakupów. Kupowanie kilku opakowań produktu, by zdobyć rabat, lub tańsze artykuły spożywcze z krótkim terminem ważności - wszyscy korzystamy z tego typu ofert i lubimy myśleć, że dzięki nim możemy sporo zaoszczędzić. Tymczasem bardzo często jest tak, że już po dostarczeniu produktów do domu zupełnie nie wiemy, co z nimi zrobić. Przecenione daktyle, surimi na wagę w promocji -50%, pięć słoiczków anchois w cenie czterech... Kupowanie takich produktów ma sens tylko wtedy, gdy mamy pomysł na to, jak je wykorzystać do konkretnych dań. W innym przypadku niestety często miesiącami zalegają w lodówce, a na koniec lądują w koszu.
Tekst: redakcja, zdjęcia: shutterstock
Zobacz także: Jak być eko i zero waste w kuchni?