Jak kupować orzechy i wybrać te najlepsze? Poznaj nasze wskazówki, a wybierzesz zawsze te świeże i chrupiące
Eko życieWiadomo, bez bakalii nie ma świąt. Są symbolem zdrowia, płodności i urodzaju (orzechy obniżają cholesterol, poprawiają humor). Ale nie zawsze. Warunek podstawowy: muszą być świeże. Jakie wybrać – obrane ze skorupek czy takie, które trzeba łupać, na wagę z worka czy w paczkach, słodkie czy solone?
Jakie orzechy kupować?
Najlepsze są niełuskane. Zawsze sięgaj po orzechy w skorupach, i to niepopękanych. Łupina chroni przed jełczeniem i wysychaniem. Warto poprosić sprzedawcę, żeby rozkruszył jeden czy dwa orzechy i po prostu wziąć orzech na ząb. Powinien być lekko wilgotny i błyszczący. A więc łuskane, mielone czy posiekane na piórka odpadają.
Skorupki często są czyszczone dwutlenkiem siarki, dlatego najbezpieczniej kupować orzechy z ekologicznych gospodarstw.
W domu przesyp orzechy do przewiewnego worka, postaw w chłodnym miejscu. Dłużej będą świeże.
Orzechy na wagę ze skrzynki czy z torby?
Kupuj orzechy sprzedawane z drewnianej skrzynki lub siatki. W folii mogą zawilgotnieć i pleśnieć.
Jakie orzechy łuskane kupować?
Orzechy łuskane szybko się psują, więc wybieraj pakowane. W domu trzymaj je w ciemnych słoikach ze szkła albo ceramicznych pojemnikach. Uważaj na plastik, ponieważ orzechy bogate w tłuszcze mogą z nim wchodzić w reakcje, tworząc niezdrowe związki.
Unikaj migdałów amerykańskiej produkcji
Tamtejsze prawo nakazuje je konserwować, co zapobiega pleśnieniu, ale też zabija dużą część witamin. Lepsze są migdały z Włoch i Hiszpanii.
Chcesz obrać migdały ze skórki?
Zalej je zimną wodą i zostaw na 12 godzin. Po namoczeniu skórka odejdzie tak jak po polaniu wrzątkiem, a nie zniszczysz witaminy E i zdrowych tłuszczów. Do tego taka kąpiel powoduje, że migdały stają się miękkie i lekkostrawne.
Łuskasz orzeszki ziemne?
Strączki zawsze zgniataj dłońmi, a nie zębami. A potem umyj dokładnie ręce. Ponieważ fistaszki rosną w ziemi, są podatne na zarażenie kropidlakiem, szkodliwym grzybem.
TEKST: KAROLINA ZAWADZKA
ZDJĘCIA: SHUTTERSTOCK