5 nietypowych sposobów na wykorzystanie skórki z pomarańczy
UrodaZima w Polsce pachnie cytrusami. Co można zrobić z resztek? Sprawdź zamiast wyrzucać.
1. Lek na ból brzucha
Wysuszona, posiekana skórka z pomarańczy to lek na dolegliwości żołądkowe. Cytrusy należy umyć przed obraniem. Następnie obrać i wrzucić samą skórkę pomarańczy na blachę. Pieczemy ją 3 godziny w 120 stopniach Celsjusza.
Po tym czasie wyłączamy piekarnik, lecz zostawiamy skórki na noc na blaszce. Rano siekamy je drobno i zamykamy w słoiku. Taki preparat wystarczy zalać wrzątkiem i zaparzać kilka minut, by uzyskać napar, który uleczy dolegliwości żołądkowe spowodowane niestrawnością. Łagodzi także zgagę i nudności.
2. Peeling do ciała ze skórki pomarańczy
Umytą skórkę z pomarańczy (świeżą) zetrzyj na tarce na małych oczkach. Dodaj pół szklanki brązowego cukru i trzy łyżki olejku kokosowego. Całość zamieszaj. Kosmetyku używaj bezpośrednio po przygotowaniu. Pomoże usunąć martwy naskórek, wygładzi skórę i pozostawi miły zapach.
3. Skórka z pomarańczy jako egzotyczna przyprawa
Wysuszone skórki z pomarańczy zmiel na proszek z ziarnami czarnego pieprzu, na koniec wymieszaj z solą. Aromatyczna przyprawa będzie odpowiednia do gęstych sosów podawanych z makaronem, lecz możesz wykorzystać ją dowolnie w kulinarnych eksperymentach.
4. Ekologiczny środek do czyszczenia deski do krojenia
Aby pozbyć się zapachów z drewnianej deski do krojenia, przetrzyj ją skórką z pomarańczy i dopiero później umyj tak, jak zawsze. Jest to pomocne szczególnie po krojeniu aromatycznej cebuli czy czosnku.
5. Pomarańczowy aromat do domu
Wystarczy zagotować skórki z pomarańczy z goździkami, by wypełnić dom przyjemnym, naturalnym aromatem. Jest on na tyle intensywny, że usuwa zapach stęchlizny w budynkach z problemem z nadmierną wilgocią.
Tekst: Karolina Marek-Wolińska Zdjęcie: Shutterstock
Zobacz także:
6 przepisów na zimwe dania z pomarańczą
Co zrobić z gotowanych ziemniaków? 6 sposobów na wykorzystanie resztek z obiadu
Co zrobić z pulpą z wyciskarki?