okladka-styczen-2016
Nasza wersja cyfrowa w postaci plików PDF to proste i przyjazne rozwiązanie, bez instalowania specjalnych programów, na każde urządzenie. Kupujesz i korzystasz!

Wystarczą 4 kroki:

  • Załóż konto w portalu www.kiosk24.pl
  • Wybierz interesujący Cię numer Werandy Country
  • Złóż i opłać zamówienie
  • Pobierz zakupione egzemplarze w postaci plików PDF
Nasz prezent! Kalendarz na 2016 rok z zabawnymi ilustracjami Eli Wojciechowskiej „Melki”!

cztery pory roku

  • aktualny-numer-1

    Magia zwierząt: Wilki

    Są ciekawskie i bardzo mądre. Wcale nie mają morderczych zamiarów wobec ludzi. Gdyby chciały na nas polować, nie miałyby z tym większych problemów – przekonuje Adam Wajrak, z którym rozmawiamy o polskich wilkach.

  • aktualny-numer-2

    Fakt czy mit? Szampanem upijamy się szybciej?

    Sprawdzamy, czy bąbelki rzeczywiście uderzają nam do głowy.

  • aktualny-numer-2

    Pożegnanie z choinką

    Co roku masz ten sam dylemat – jak pochować bombki, łańcuchy i lampki? Mamy dla ciebie sześć sprytnych sposobów na przechowanie ich do następnych świat. Nic się nie zbije, nic nie poskręca.

  • aktualny-numer-3

    Dekoracje: Prosto z lasu

    Wystarczy kilka gałązek, garść szyszek, pęczki igiełek i pieniek. Przynieś je z zimowego spaceru. Z tych kilku elementów możesz wyczarować ozdobny wianek i łańcuchy czy bileciki na sylwestrowy stół. Od razu w całym domu zapachnie drewnem i mchem.

  • aktualny-numer-3

    Na urodziny: Wybieramy się na przyjęcie do Koziorożca

    I podglądamy, jak się urządził – może odkryjemy jego sekrety...

  • aktualny-numer-3

    Kartka z kalendarza

    Podróż do przeszłości: jak kiedyś zimą balowało się w Zakopanem – narty, dancing i partyjka brydża. Pierwsza polska krzyżówka i powieści w odcinkach.

  • aktualny-numer-3

    Czy wiesz...

    Którą świętą poznasz po śnieżnobiałym baranku? Co niuchają Kaszubi? I dlaczego mówimy „wywieść w pole”, kiedy robimy kogoś w balona?

dom w stylu country

  • aktualny-numer-10

    Widok z ambony

    W Holandii nieczynny kościół może stać się domem. Tak jak ten w maleńkim Tijnje. W troskliwych rękach Maaike, zamiast niszczeć, tętni życiem rodzinnym.

  • aktualny-numer-10

    W starej chacie za wsią

    Iza woli przedmioty z historią, a Rafał najchętniej zbierałby wszystko. Oboje szanują to, co tradycyjne, więc w święta zawsze jest biały obrus, a pod nim siano. I talerz dla zbłąkanego gościa.

  • aktualny-numer-12

    Patchworkowa stodoła

    Odwiedzamy Jojo, której sposób na życie jest jak przepis na zupę – trochę tego, ciutkę tamtego i każdemu smakuje. Podobnie się urządzała. Niby wszystko przypadkowe, a pasuje, jakby wyszło spod ręki artystki.

  • aktualny-numer-13

    Reportaż: Wełna lubi kolor

    Marika Grzelak ma niezwykłe hobby – odtwarza kolory tkanin sprzed wieków. Barwi naturalną przędzę łupinami cebuli, owocami czarnego bzu, liśćmi brzozy, orzechami włoskimi. Nigdy tak do końca nie wiadomo, jaki odcień wyjdzie. I to jest najfajniejsze!

  •  
  • aktualny-numer-13

    W stylu country: Stół na przyjęcie

    Zastawiamy go na kolorowo: czerwienie zaostrzą apetyt, zielenie stworzą romantyczny nastrój, a błękity dodadzą elegancji

wokół nas

  • aktualny-numer-14

    Powrót bobra

    Andrzej G. Kruszewicz, dyrektor warszawskiego zoo zdradza sekrety bobrzej natury.
    Wiecie, że po wojnie została ich skromna setka, a dziś mamy ich 80 tysięcy? I że są tak samo inteligentne jak szczury? Właśnie teraz można je podejrzeć jak tuptają po śniegu!

  • aktualny-numer-15

    Ciepłe miejsce w sercu:

    Dorota Sumińska radzi jak pomóc bezdomnym psom czy kotom nawet, jeśli z różnych przyczyn nie możemy przyjąć ich pod swój dach.
    A Joanna Hajdyła-Jarosz, dyplomowana trenerka psów i zoopsycholog, podpowiada jak mądrze adoptować psiaka ze schroniska, by poczuł się u nas szczęśliwy i bezpieczny.

nowości i porady

  • aktualny-numer-20

    Zimowe krzewy

    O roślinach, które mrozu się nie boją opowiada dziennikarz i ogrodnik Witold Czuksanow. Podczas spaceru po jego ogrodzie przyjrzymy się dereniom, oczarom, leszczynom i żarnowcom, które właśnie teraz wyglądają najlepiej.

  • aktualny-numer-21

    Z notatnika ogrodnika

    Czy wiecie, że teraz jest najlepszy moment na to by sfotografować drzewka? Dzięki temu będzie widać jak je przyciąć wiosną. Łukasz Skop z bez-ogrodek-blog.blogspot.com radzi też jak najlepiej odśnieżyć ogród i jak pielęgnować cyklameny.

  • aktualny-numer-22

    Zrób to sam: świąteczny karmnik dla ptaków

    Zrobisz go z gałązek świerku lub sosny, szyszek, jabłek i orzechów.

  • aktualny-numer-24

    Ekożycie

    Poznajcie Ministerstwo Dobrego Mydła, w którym rządzą dwie siostry – Ania i Ula Bieluń. Ich wspaniałe kosmetyki wyglądają jak pyszne ciastka, pachną nieziemsko i nie uczulają. Sto procent natury, zero polityki!

  • aktualny-numer-25

    Uroda: Para dla ciała

    Chcesz się wygrzać i odmłodzić, idź do sauny. Już po pierwszej wizycie cera będzie gładsza i świeższa. A brzuch mniejszy, bo spalisz tyle kalorii, co podczas biegania.

  • aktualny-numer-25

    Dobry pomysł: Własna sauna – to wcale nie takie trudne!

    Bierzemy przykład z Finów i Rosjan i budujemy saunę we własnym ogródku. Wygrzejemy się w niej, kiedy przyjdą tęgie mrozy.

  • aktualny-numer-25

    Prawo: Sposób na smog

    Żeby nie dymić świństwem z komina, trzeba kupić ekologiczny opał. Albo nowy piec. Jedno i drugie kosztuje. Na szczęście gmina może ci się do tego dołożyć. Podpowiadamy jak się do tego zabrać.

  • aktualny-numer-25

    Tam trzeba być

    We Wrocławiu na warsztatach kulinarnych – babcine przepisy w wersji kuchni pięciu przemian i w Istebnej na wystawie koronkowych ozdób świątecznych.

kocham gotować

  • aktualny-numer-16

    coś słodkiego

    Co tu wybrać – czekoladowy tort z żurawiną i gruszkami czy puszysty mus z gorzkiej czekolady? Jedno i drugie! Na taką pogodę za oknem nie ma nic lepszego.

  • aktualny-numer-17

    Ja robię to tak: Smak świąt według Agnieszki Maciąg

    Na przystawkę śledzie z imbirem i suszonymi śliwkami, na obiad kurczak pieczony z jabłkami, czosnkiem i cebulkami oraz aromatyczna kasza z kuminem, a na deser ciasteczka cytrynowo-migdałowe z lukrem. Pycha!

  • chlodnik

    Lubię gotować: Kapusta i spółka

    Kto powiedział, że włoska ma być na gołąbki lub bigos, a jak brukselka, to tylko gotowana? Zielone listki zaskoczą nas smakiem, gdy dodamy je do pizzy albo wykwintnego porto.

  • aktualny-numer-18

    Miejsce ze smakiem: Stary Dom Zdrojowy w Wysowej

    Dowiecie się, jak pani Basia przemieniła garkuchnię z peerelowskimi frytkami w restaurację z tradycyjną kuchnią galicyjską. Zajrzycie do menu Białego Domku, a tam – najlepsze dania z rydzami, górskie rozrywki i zastrzyk dobrej energii od dwóch rzutkich gospodyń.

  • aktualny-numer-18

    Zdrowie na talerzu: Rosół – zupa mocy

    Rozgrzewa i dodaje sił. A przy okazji leczy katar, kaca i nadciśnienie. Rosół to najsmaczniejsze lekarstwo. Wypróbuj przepis na tradycyjny staropolski, żydowski lub inspirowany chińską sztuką leczenia, rosół pięciu przemian.