GOOD FOOD FEST 2012 to spotkania z kulinarnymi gwiazdami, targowisko z najlepszymi produktami kulinarnymi kraju, strefa vege, projekcje filmów kulinarnych, a także degustacje (ślimaki, owoce morza) i warsztaty (sadzenia ziół i kwiatów jadalnych).
Wydarzenie odbędzie się w dniach 17-18.11.2012 w forcie Sokolnickiego (plac Wilsona/Warszawa), legendarnym już miejscu, w którym mieliśmy przyjemność współorganizować "Śniadanie Slowfoodowe", połączone z nadzwyczajnie dobrze przyjętym przez gości targowiskiem.
bilety: 25 zł/dzień – 40zł/karnet – dzieciaki do 10 lat – gratis!
dostępne na www.ebilet.pl/szukaj.php?t=o&oid=787, w sieci Empik oraz na miejscu, w dniu imprezy
Program festiwalu:
sobota - 17.11.2012
scena główna - dziedziniec:
godz 11:00 - pokaz kulinarny z degustacją - DAVID GABORIAUD - jabłka i gruszki w kuchni
godz 12:30 - koncert otwarcia - RYSIEK BAZARNIK - gra na garnkach, kubkach do spieniania mleka oraz pojemnikach GN
godz 13:00 - pokaz kulinarny z degustacją - TOMEK WOŹNIAK - nieznane
polskie smaki w nowej odsłonie: jarzębina, topinambur, pasternak, jarmuż
godz 14:00 - pokaz kulinarny z degustacją - MACIEJ SZACIŁO i PIOTR HENSCHKE - kuchnia jogina
godz 15:00 - pokaz kulinarny z degustacją - JOLA SŁOMA i MIREK
TRYMBULAK - kuchnia bezglutenowa i bezmleczna, dla Mam, dzieci i
dorosłych
godz 16:00 - pokaz kulinarny z degustacją - DAVID GABORIAUD - ślimaki
godz 17:00 - pokaz kulinarny z degustacją - TOMASZ JAKUBIAK - slowfoodowy streetfood
godz 18:00 - dj set
strefa warsztatów:
godz 11:00 - warsztaty kulinarne - TOMEK WOŹNIAK
godz 13:00 - warsztaty kulinarne - DAVID GABORIAUD
godz 16:00 - warsztaty sadzenia i hodowli ziół oraz kwiatów jadalnych
strefa dzieciaka:
godz 11:00 - warsztaty kulinarne - zdrowa kanapka
godz 12:00 - warsztaty kulinarne - pierwsze kroki w kuchni - ANIA CHARKO
godz 14:00 - warsztaty gry na garnkach - RYSIEK BAZARNIK
godz 15:00 - warsztaty kulinarne - ALICJA THAN
godz 16:00 - joga dla najmłodszych - JOANNA KOŁYSZKO-TOMASIK
smakowisko:
- targ z najlepszymi, regionalnymi produktami kraju, wyśmienite
restauracje, zaskakujące eko produkty, kulinarne ciekawostki,
nietuzinkowe trunki
więcej informacji: http://www.facebook.com/
strefa vege by Henschke Festival:
projekcje/aktywacje/
strefa interakcji:
godz 11:00 - wykład - medycyna w kuchni, czyli ajurweda dla wszystkich - MONIKA PTAK
godz 12:00 - wykład - suplementy w diecie wegetariańskiej - HANNA STOLIŃSKA
godz 13:00 - dyskusja - czym jest suwerenność żywnościowa? - INSTYTUT GLOBALNEJ ODPOWIEDZIALNOŚCI
godz 14:00 - dyskusja z degustacją - alternatywne kierunki kulinarne -
superfood, raw food, freeganizm - MARTA MURAWSKA i MARCIN RENDAK
godz 16:00 - wykład - wstęp i przygotowanie do Jogi
godz 17:00 - zajęcia z Jogi dla dorosłych - WIKTOR MORGULEC
strefa projekcji:
- „Making the Connection”
strefa psychologii kulinarnej by Dorota Minta:
- Kulinarna kozetka Minty - porady i miniwarsztaty, czynne w godz. - 11:00-14:00; 16:00-18:00
strefa ngo’s:
- projekcje/aktywacje/
strefa blogerów:
- wystawa zdjęć
- warsztaty fotografii kulinarnej
- konkurs na kulinarną stylizacją festiwalu cz. I
niedziela - 18.11.2012
scena główna - dziedziniec:
godz 12:00 - pokaz kulinarny z degustacją - MALKA KAFKA - kuchnia koszerna i Kabała
godz 13:00 - pokaz kulinarny z degustacją - TOMEK WOŹNIAK - kuchnia hinduska
godz 14:00 - pokaz kulinarny z degustacją - ALICJA I ALON THAN - sushi z polskich składników
godz 15:00 - pokaz kulinarny z degustacją - DAVID GABORIAUD - sery
godz 16:00 - kulinarne szaleństwo - KUBA KORCZAK - konkursy/interakcje/
strefa warsztatów:
godz 12:00 - warsztaty tłoczenia oleju na zimno z dyni, słonecznika i
orzechów, za pomocą prasy ręcznej - KLAUDIA WOJCIECHOWICZ
godz 13:00 - warsztaty kulinarne - pesto z polskich składników - MALKA KAFKA
godz 14:00 - multijęzykowe warsztaty kulinarne - TOMEK WOŹNIAK
godz 15:00 - warsztaty kulinarne - robaki na talerzu - KUBA URBAŃSKI
godz 16:00 - akcja przetwory - SLOW FOOD YOUTH
strefa dzieciaka:
- całodniowe porady żywieniowe dla najmłodszych i ich rodziców - ANIA CHARKO
godz 11:00 - warsztaty kulinarne - owoce sezonowe - GRZEGORZ ŁAPANOWSKI
godz 12:00 - warsztaty kulinarne - zioła - GRZEGORZ ŁAPANOWSKI
smakowisko:
- targ z najlepszymi, regionalnymi produktami kraju, wyśmienite
restauracje, zaskakujące eko produkty, kulinarne ciekawostki,
nietuzinkowe trunki
więcej informacji: http://www.facebook.com/
strefa vege by Henschke Festival:
projekcje/aktywacje/
strefa interakcji:
godz 12:00 - wykład - vege bunt - czyli wegetarianizm w subkulturach - MIKOŁAJ KOŁYSZKO
godz 13:00 - debata - o co cho z GMO? - spotkanie ze zwolennikami, sceptykami, rolnikami oraz ekologami - GMO TO NIE TO
godz 14:30 - wykład/dyskusja/
godz 16:00 - zajęcia tematyczne z Jogi - Asany poprawiające trawienie - KASIA MARKOWSKA
strefa projekcji:
- „Planeat”
strefa psychologii kulinarnej by Dorota Minta:
- Kulinarna kozetka Minty - porady i miniwarsztaty, czynne w godz. - 11:00-14:00; 16:00-18:00
strefa ngo’s:
- projekcje/aktywacje/
strefa blogerów:
- wystawa zdjęć
- warsztaty fotografii kulinarnej
- konkurs na kulinarną stylizację festiwalu cz.II - finał
strefa promili:
godz 16:00 - wykład z degustacją - nalewki - Karol Majewski
Więcej na: www.goodfoodfest.pl oraz https://www.facebook.com/events/449526015088688/
/Tekst i zdjęcia: materiały prasowe/