Cappuccino w stylu deseru Tiramisu [przepis Nespresso]

Trudność: Łatwe Czas przygotowania: 15 minut Danie: Deser , Napoje

Składniki:

  • 100 ml słodkiej śmietanki 36% tłuszczu
  • 1 gorzka czekoladka Nespresso
  • 5 ml syropu migdałowego
  • kawa Ispirazione Italiana Venezia zaparzona w formie espresso (40 ml)
  • 100 ml mleka 1,5% tłuszczu
  • szczypta kakao
  • 1 biszkopt w stylu „Boudoir Biscuit” do podania

Urządzenia i akcesoria:

  • urządzenie Nespresso Barista*
  • filiżanka Nespresso Recipe View
  • łyżka Nespresso Barista

Wlej 100 ml śmietanki do urządzenia Nespresso Barista, zamknij urządzenie pokrywką, wybierz przepis „Cafe Viennois” i naciśnij start. W międzyczasie włóż kostkę gorzkiej czekolady do filiżanki Cappuccino View, dodaj syrop migdałowy, a na całość zaparz kawę Ispirazione Italiana Venezia w formie espresso. Gotową bitą śmietanę przełóż na wierzch kawy. Następnie przygotuj mleczną piankę. Wlej do urządzenia Nespresso Barista 100 ml mleka 1,5% zawartości tłuszczu, zamknij urządzenie pokrywką, wybierz przepis „Cappuccino” i naciśnij start. Łyżką Barista przełóż gorącą mleczną piankę na warstwę bitej śmietany. Posyp kakao. Serwuj z biszkoptem.

Zobacz również