Cappuccino w stylu deseru Tiramisu [przepis Nespresso]
Składniki:
- 100 ml słodkiej śmietanki 36% tłuszczu
- 1 gorzka czekoladka Nespresso
- 5 ml syropu migdałowego
- kawa Ispirazione Italiana Venezia zaparzona w formie espresso (40 ml)
- 100 ml mleka 1,5% tłuszczu
- szczypta kakao
- 1 biszkopt w stylu „Boudoir Biscuit” do podania
Urządzenia i akcesoria:
- urządzenie Nespresso Barista*
- filiżanka Nespresso Recipe View
- łyżka Nespresso Barista
Wlej 100 ml śmietanki do urządzenia Nespresso Barista, zamknij urządzenie pokrywką, wybierz przepis „Cafe Viennois” i naciśnij start. W międzyczasie włóż kostkę gorzkiej czekolady do filiżanki Cappuccino View, dodaj syrop migdałowy, a na całość zaparz kawę Ispirazione Italiana Venezia w formie espresso. Gotową bitą śmietanę przełóż na wierzch kawy. Następnie przygotuj mleczną piankę. Wlej do urządzenia Nespresso Barista 100 ml mleka 1,5% zawartości tłuszczu, zamknij urządzenie pokrywką, wybierz przepis „Cappuccino” i naciśnij start. Łyżką Barista przełóż gorącą mleczną piankę na warstwę bitej śmietany. Posyp kakao. Serwuj z biszkoptem.